Jaka kawa jest najlepsza ?
Prawdziwi koneserzy kawy, wiedzą, że to, co kryje się pod nazwą „kawa rozpuszczalna” kawą w żadnym wypadku nie jest. Jest tylko napojem kawopodobnym. Rzeczywisty smak, aromat i doznania oferuje dopiero kawa ziarnista. W supermarketach oferowanych jest mnogość marek kaw gotowych do zaparzenia. Są to już zmielone ziarna. Kawę mieloną parzyć można zarówno „tradycyjnie”, innymi słowy po turecku, jak i stosować do tworzenia kawowych specjałów z ekspresu, takich jak espresso lub latte. Niemniej jednak jeszcze lepszym wyborem jest postawienie na kawę kupowaną w formie ziaren i zainwestowanie we prywatny młynek do niej. Nic nie równa się smakowi dobrej jakościowo, wonnej, niedawno zmielonej tuż przed zaparzeniem ziarnistej kawy.
Kawa ziarnista oznacza naturalnie dłuższy czas przygotowywania, aczkolwiek odwdzięcza się osobliwością wykonanego z niej naparu. Kawa ziarnista to napój niezwykły: pobudzający, dodający otuchy, towarzyszący często pracy twórczej, ale też rodzinnym, jak również towarzyskim i biurowym spotkaniom. Jej przygotowywanie może służyć celebracji wspólnie spędzonych w gronie bliskich chwil. Uraczenie zaś pyszną kawą ważnego gościa z pewnością wpłynie na dobry odbiór naszej osoby w jego oczach. Kawa ziarnista oznacza postawienie na jakość, wybór tego, co lepsze, kosztem tego, co szybkie i wygodne.
Picie kawy ma poważnie ugruntowane miejsce w naszej kulturze. Pija się ją zarówno w domu, jak i w pracy, podaje sie ją przy różnorodnych okazjach. Sporo ludzi nie wyobraża sobie świtu bądź popołudnia pozbawionego smaku tego rozkosznego napoju. Gorzki smak kawy świetnie współgra z kawałeczkiem ulubionego ciasta czy kostką słodkiej czekolady. Obyczaj picia kawy to z pewnością pewna rozkosz, na jaką sami sobie pozwalamy. Wskazane jest poświęcić trochę więcej czasu, wybierając właściwe ziarna i samodzielnie je mieląc, aby ta rozkosz była jeszcze pełniejsza.Źródło: kawaiherbata24.pl