Żywność bez glutenu – co da się jeść?
Mnóstwo ludzi nie akceptuje glutenu, co zobowiązuje ich do przestrzegania diety bezglutenowej. Jednak nie wszyscy domyślają się, które artykuły nie posiadają glutenu i jakie zdołają swobodnie jeść.
Żywność bez glutenu powinna być bogata w kukurydzę, ryż, ziemniaki, soję, proso, grykę, soczewicę, fasolę, orzechy, owoce, warzywa i mięso. Będąc na takiej diecie nie powinniśmy jeść pszenicy, orkiszu, jęczmienia, żyta a także artykułów, jakie posiadają te produkty.
Trzeba jednak zaznaczyć, że dieta tego typu nie bywa prosta w użytkowaniu. Trzeba usunąć z jadłospisu nie tylko produkty, które pozostały wyżej wymienione, ale również uważać na towary, które będą obejmować choćby nikłe ilości glutenu. Dieta bez glutenu skierowana będzie przeważnie dla ludzi, którzy mają alergię na gluten lub cierpią na celiakię. Będą to dwa odmienne schorzenia, jakie mieszczą się w definicji nietolerancji pokarmowej i nie można ich wzajemnie mylić. W sklepach z żywnością bezglutenową jest wiele artykułów, jakie mimo, iż noszą nazwę bezglutenowych bywają zanieczyszczone. Wobec tego pragnąc zakupić żywność bezglutenową nabywajmy artykuły tego rodzaju jak: mąka bezglutenowa, na której torebce znajduje się licencjonowany znaczek przekreślonego kłosa. Artykuły z tym znakiem będą objęte skrupulatną kontrolą organizacji chorych na celiakię.
Sklep bezglutenowy, jaki proponuje towary żywnościowe dla osób, które cierpią na nietolerancję pokarmową bądź celiakię otoczone będą także podobnym nadzorem, tym samym pomyślnie zdołamy robić tam zakupy, bez obawy o nasze zdrowie.
Na samym końcu chcielibyśmy wciąż zaznaczyć, iż jadnospis bezglutenowy nie jest dietą odchudzającą. Kaloryczność produktów nie posiadających glutenu jest nader podobna do tradycyjnych produktów. Żywimy nadzieję, że wyjaśniliśmy czym jest żywność bez glutenu, oraz również co da się spożywać, a czego nie można.
Źródło: www.organiczne24.pl