Ciekawe informacje na temat przetworów owocowych.

Wraz z wakacjami rozpoczyna się czas na owoce sezonowe. Dorastają truskawki, następnie wiśnie, maliny oraz czereśnie. W lesie przytrafiają się coraz liczniej jagody. Zaś my pragniemy zachować ich smak jak najdłużej. Właściwym pomysłem jest zamrażanie owoców. Zachowują one wtenczas większość swoich wartości i witamin. Zdołamy je wykorzystywać do ozdoby deserów i ciast, wykorzystywać jak składnik potraw, sporządzać z nich kompoty oraz sosy. Jedynym minusem jest owo, iż po rozmrożeniu owoce marnują wiele na wyglądzie.

przetwory owocowe

Inną możliwością na przechowywanie owoców i uchowanie ich smaku na miesiące zimowe są przetwory owocowe. Z niemalże wszelkich owoców możemy tworzyć konfitury i dżemy. Przyrządzać można je tradycyjnie poprzez scalanie z cukrem oraz kilkugodzinne pichcenie w celu odparowania dżemu. Dużym uproszczeniem jest stosowanie w produkcji dżemów substancji żelujących. Konserwują one nasze dżemy i pozwalają na wykorzystanie mniejszej ilości cukru, niż w przypadku zwykłego smażenia przetworów.
Odmiennym sposobem na przechowywanie owoców miesiącami zimowymi jest zamykanie ich w słojach z zalewami. Mogłyby to być zalewy słodkie, jak np. kompot z wiśni albo gruszki w syropie z cukrem, a także wytrawne, z czego najczęstrze są śliwki w zalewie octowej. Główne ich zastosowanie to wszelakiego wariantu przystawki, a też jak uzupełnienie do dań mięsnych. Nie można tu przeoczyć jeszcze owocowych nalewek, jakie miesiącami zimowymi grzeją oraz pomagają utrzymać nasze zdrowie w dobrej kondycji.

W związku z niemałą dostępnością na rynku przygotowanie domowych przetworów owocowych staje się coraz mniej lubiane. Przede wszystkim ze względu na długi czas produkcji. Najpierw trzeba dobrze wyczyścić i wysuszyć słoiki, następnie umyć i wypestkować lub odszypułkować owoce, potem czeka nas długie pichcenie. Na koniec przychodzi jeszcze pasteryzacja, by całkowity trud nie poszedł na marne. Mimo owych wszelkich negatywów należałoby przeznaczyć nieco własnego cennego czasu. Bo ileż satysfakcji dostarcza spożywanie swych własnych dżemów, zwłaszcza jeśli mamy małe latorośle, jakie chcemy ochraniać przed szkodliwą chemią w pokarmach.