Kilka ciekawostek na temat glutenu.

Nietolerancja glutenu jest niczym innym jak niezdolnością organizmu do strawienia lub złamania białka glutenu znajdującego się w pszenicy czy w niektórych innych ziarnach, takich jest bulgur czy jęczmień. Pszenica jest jednym z głównych produktów zachodniej diety i jest publicznym wrogiem nr 1 dla tych, którzy mają nietolerancję glutenu. Nietolerancja glutenu (znana również jako wrażliwość na gluten) może wahać się od łagodnej wrażliwości na gluten do występowanie uciążliwej celiakii. Choroba celiakia wymaga szczególnej ostrożności przy jedzeniu.

bezglutenowe makarony
Według szeroko zakrojonych badań około 1 na 133 ludzi ma chorobę trzewną. Jest to poważna choroba autoimmunologiczna wywołana spożyciem glutenu, która prowadzi do uszkodzenia jelita cienkiego.
Wśród potraw składających się z glutenu, regularnie spożywanych przez społeczeństwo wymienia się pieczywo, przyprawy i mieszanki przypraw a także makarony.
W dobie mody na zdrowe odżywiania bardzo popularne stały się potrawy nie zawierające glutenu. Na dzień dzisiejszy dostępnych jest wiele bezglutenowych makaronów. Większość z nich składa się z kukurydzy, ryżu lub gryki. Ponieważ te bezglutenowe makarony nie mają pszenicy, która działa jak spoiwo w tradycyjnym makaronie, gotują się inaczej i bardzo często zdarza się, że szybko się rozgotowują. Podczas gotowania każdej odmiany należy zapoznać się z opakowaniem, ponieważ czas gotowania i procedury zapewniają najlepsze rezultaty.